Bovenkant

De boven- en onderkant bestaan beide uit een driehoek met houten verbindingsplaten. De platen zijn verschillend van lengte. Let dus op dat hier de kortere platen gebruikt worden.


Benodigde materialen voor deze stap.
Vrij blok
3
Klem
6
42×210mm verbindingsplaat
3
Schakelaar
3
Draad (144cm)
3
M3×16 bout
24
M3 moer
24
M3 ring
42
M8×40 bout
3
M8 moer
3
M8 ring
9
608zz kogellager
6
epoxy
-

Gebruikt gereedschap voor deze stap.
Kruiskopschroevendraaier
Mes
3mm boor met handvat
8mm boor met handvat
5,5mm steeksleutel
M4×40 bout
Waterpomptang
Roerstaaf voor epoxy
3 kleine lijmklemmen of wasknijpers

Instructies

 1. Maak de vrije blokken schoon met een mes en open de gaten met een 3mm en 8mm boor.
 2. Steek de 8mm boor niet helemaal door het blok heen, maar alleen tot de bodem van het gat.
 3. Gebruik een 3mm boor om de klemmen open te maken.
 4. Druk bij elke klem een M3 moer een stukje in het zeshoekige gat met een waterpomptang.
 5. Gebruik een M3×16 bout met een ring om de M3 moer helemaal in de klem te trekken. Haal de bout er daarna weer uit.
 6. Doe twee klemmen (met moer) in elk vrije blok, zodat de 8mm stang nog steeds past en dat de moer voor het gat van de bout zit.
 7. Schroef de bouten van alle klemmen terug in de klem, door het blok heen. Laat ze een stukje uitsteken, en gebruik een platte schroevendraaier om het gat open te maken.
 8. Plaats de vrij draaiende onderdelen in elk van de blokken: twee kogellagers op elkaar, met daar omheen twee ringen. De volgorde is dus ring-lager-lager-ring. Ze kunnen er het best tegelijk ingeduwd worden, want het klemt erg en het laatste onderdeel is er moeilijk bij te krijgen.
 9. Zo nodig kunnen de onderdelen naar het midden getrokken worden door vanuit het midden met een tang of schroevendraaier te duwen.
 10. Duw de M8 bout vanaf de buitenkant van het blok door de as-onderdelen heen en plaats een ring en moer aan het andere uiteinde. Draai de moer goed aan, zodat de kop van de bout in het blok getrokken wordt.
 11. Gebruik drie M3×16 bouten en M3 moeren om de verbindingsplaten aan de vrije blokken vast te maken. Gebruik twee ringen op elke bout (een aan elke kant). Let op dat de letters op de platen rechtop staan (de bevestigingsgaten voor de ring zitten aan de bovenkant) en dat de letters aan de beide kanten van elk blok gelijk zijn.
 12. Doe dit voor alle platen aan alle vrije blokken, zodat het geheel een driehoek vormt.
 13. Gebruik de crimptang om een 144cm draad aan elke schakelaar te maken. Verbind de draad aan de buitenste twee contacten.
 14. Duw de draden van de schakelaars door de vrije blokken heen. De oranje bij het U-blok, de groene bij het V-blok en de blauwe bij het W-blok.
 15. Leid de draden van de U- en V-schakelaars via de kleine gaten in de vrije blokken langs de buitenkant van de verbindingsplaat naar het W-blok en steek ze daar via het kleine gat weer naar binnen. Laat de arm van de schakelaars van het midden van het blok af wijzen. Leid de draden van alle schakelaars via het grote gat aan de kant van de schakelaar naar buiten.
 16. Mix een beetje van de epoxy en smeer een dun laagje op de vrije blokken waar de schakelaars moeten komen. Smeer geen epoxy op de schakelaars, omdat dat het risico geeft dat er epoxy in de schakelaar komt.
 17. Plaats de schakelaars en zet ze vast met een lijmklem. Let op de oriëntatie: de arm van de schakelaar steekt weg van het midden van het blok. Leg het geheel aan de kant tot de epoxy is uitgehard.
 18. Dit is een goed moment om ook de kogels op de andere kant van de effectorstangen vast te zetten.