Epoxy

Er zitten veel magneten in de machine, en die worden allemaal in de geprinte onderdelen gelijmd met epoxy. Let op dat hiervoor geen epoxy mag worden gebruikt die is versterkt met staal: de magneet trekt dat aan, zodat het helemaal over de magneet heen trekt. Behalve magneten worden ook de lagerkogels met epoxy vastgezet. Het is belangrijk dat de kant waar de kogel de magneet raakt geen lijm bevat (zowel op de kogel als op de magneet). Komt het daar per ongeluk toch terecht, dan is kan het onmiddelijk worden verwijderd met een WC-papiertje, of als het is uitgehard met een mesje.


Benodigde materialen voor deze stap.
Glijder
3
Effector
1
Hotend
1
Effectorstang
6
Magneet (diameter 9,5mm)
24
Lagerkogels
15

Gebruikt gereedschap voor deze stap.
Platte tang
Mes
Platte precisieschroevendraaier
Roerstaaf voor epoxy
Epoxy
Keukenpapier
Doos met gaten om effectorstangen in te laten staan

Instructies

 1. Zet de bak met korrels klaar zodat er 6 stangen naast elkaar rechtop in kunnen staan.
 2. Controleer dat de stangdoppen tot het eind op de stangen passen. Gebruik zo nodig de 5mm boor om de doppen wat open te maken. Pas op dat de bodem van het gat heel blijft.
 3. Mix wat epoxy.
 4. Doe een beetje epoxy in een stangdop en duw deze op een stang.
 5. Zet de stang in de bak met korrels.
 6. Doe een beetje epoxy op de bovenkant van de stangdop.
 7. Duw een lagerkogel in de stangdop.
 8. Herhaal dit voor de andere 5 stangen.
 9. Breek de ondersteuning van de glijders af met de tang.
 10. Doe een magneet in elk gat waar dat hoort in de glijders en de effector, om te kijken of het past. Let op: bij de glijders komen er alleen magneten in de gaten waar de ondersteuning is afgebroken, aan de onderkant. De gaten aan de bovenkant blijven leeg. Haal de magneten er daarna weer uit. Gebruik zo nodig een kleine schroevendraaier. Als het niet past, maak dan het gat een beetje open met een mes. Let op: maak het niet teveel open, het is de bedoeling dat de magneten klem zitten.
 11. Mix nog wat epoxy.
 12. Smeer in elk gat wat epoxy en duw er een magneet in. Gebruik niet teveel epoxy, het moet aan de onderkant blijven zitten. Duw de magneet goed aan. Let op dat de juiste magneten gebruikt worden: twee magneten die dicht bij elkaar zitten, moeten elkaar het gat in trekken.
 13. Doe wat epoxy in de gaten van het hotend en doe er een lagerkogel in. Zet het hotend op de effector, zodat de epoxy uithardt in de stand waar de kogels goed op de magneten passen. Let erop dat de opening van het hotend aan de kant van het pijltje op de effector komt.
 14. Laat de epoxy uitharden en verwijder daarna zo nodig overtollige epoxy met het mes.
 15. Herhaal de procedure voor de andere kant van de effectorstangen wanneer je ook de schakelaars op de vrije blokken vastzet.