Frame

Voor het frame worden alle tot nu toe gemaakte onderdelen samengevoegd en tot een apparaat gebouwd.


Benodigde materialen voor deze stap.
Tandriemspanner
3
Filamentarm
1
Bovenkant
1
Onderkant
1
Houten ring
1
Glijder (met magneten)
3
Extruder
1
Effector
1
Effectorstang (met kogels)
6
8×600mm gladde stang
6
LM8UU kogellager
6
615×60mm plank
3
1192mm T2 tandriem
3
M3×16 bout
22
M3×30 bout
6
M3 ring
30
M3 moer
28
kleine tie-wrap
6

Gebruikt gereedschap voor deze stap.
Kruiskopschroevendraaier
Pincet
Mes
3mm boor met handvat
8mm boor met handvat
5,5mm steeksleutel
Schuurspons
Keukenrol
Viltstift

Instructies

 1. Gebruik zo nodig een vijl om bramen van de uiteindes van de stangen te halen.
 2. Veeg de gladde stangen schoon met keukenrol. Als er roest op zit, gebruik dan eerst een schuurspons om dat te verwijderen.
 3. Zet de onderkant (waar de motors aan zitten) op de vloer met de onderplaat naar boven.
 4. Zorg dat de schroeven van de klemmen los zijn, en duw de klemmen iets naar binnen met de platte schroevendraaier om er zeker van te zijn dat de klem open is.
 5. Maak het gat nogmaals open met de 8mm boor en markeer met schilderstape op de boor waar de bovenkant van het gat zit.
 6. Houd de boor naast elk van de stangen en zet met viltstift een streep op elke stang op dezelfde afstand. Dit is hoe ver de stang in het gat moet komen.
 7. Duw in elk gat een stang. De stangen moeten stevig aangeduwd worden om in het gat te kunnen, maar gebruik geen hamer (of vergelijkbaar gereedschap): het is makkelijk om het motorblok te beschadigen. Draaien en rustig maar stevig aanduwen moet voldoende zijn. Als het niet lukt, trek de stang er dan weer uit en gebruik de 8mm boor om het gat groter te maken (Let op dat de boor niet door de bodem van het motorblok gaat). Probeer het daarna opnieuw.
 8. Doe wat vet in elke LM8UU kogellager.
 9. Doe voorzichtig een LM8UU kogellager op elke gladde stang en beweeg ze op en neer tot dat soepel gaat. Pas op dat je geen kogels uit de lager drukt. Als hij niet soepel over de stang beweegt, kan het nodig zijn wat vet op de stang te doen.
 10. Zet de bovenkant op de stangen zodat elke stang precies bij een gat zit. Let op dat u, v en w van de onderkant en bovenkant recht boven elkaar zitten.
 11. Duw de bovenkant rustig maar stevig op de stangen. Doe steeds elke hoek een beetje, niet eerst een hoek helemaal en dan de rest.
 12. Controleer dat de planken aan elke zijkant passen, maar maak ze nog niet vast.
 13. Zet de machine omgekeerd (met de motorblokken omhoog) op tafel.
 14. Doe de glijders over de gladde stangen, maar niet op de lagers, en pas of ze vrij kunnen glijden. Als er plastic in de weg zit, haal dat dan weg met het mes.
 15. Leid een tandriem om het tandwiel van een motor heen.
 16. Leid de andere kant van de tandriem om de kogellagers in het vrije blok heen. Begin aan de rechterkant (de kleine opening). Gebruik het pincet om te helpen met de bocht.
 17. Duw een tandriem in een glijder, met de laatste tand van de tandriem net buiten de onderkant van de glijder.
 18. Duw het andere uiteinde van de tandriem in de tandriemspanner, met de laatste tand van de tandriem net buiten het brede deel. Maak de tandriemspanner zo nodig eerst voorzichtig open met een mes.
 19. Maak op dezelfde manier een tandriem en spanner aan de andere twee motors.
 20. Let op dat de tandriem niet gedraaid is, en maak de tandriemspanner aan de glijder met twee M3×30 bouten. Trek de moeren in de holtes in de glijder, maar zet de tandriem nog niet op spanning.
 21. Doe de glijders op de LM8UU lagers, aan de binnenkant van de machine met het uitsteeksel zo, dat het de schakelaar in het vrije blok kan raken. Klik de glijders op de lagers en maak ze vast met een tie-wrap.
 22. Zet de machine weer rechtop, met de motorblokken op tafel.
 23. Gebruik een bout met een ring om in elk motor- en vrij blok twee moeren te trekken. Gebruik het pincet om de moer op de bout te krijgen.
 24. Bevestig de vertikale planken met M3×16 bouten. Let op dat je letters van de planken kloppen bij de letters op de boven- en onderkant. Pas op dat je de moeren niet uit de blokken duwt. Gebruik een ring op elke bout. Draai de bouten nog niet strak aan.
 25. Draai alle bouten in de vertikale planken strak aan. Begin steeds met een diagonaal op de plank, doe daarna de andere diagonaal.
 26. Draai de M3×16 bouten in alle klemmen in de motor- en vrije blokken strak aan.
 27. Draai de M3×30 bouten in alle tandriemspanners aan. De tandriem moet zo strak staan, dat hij als een gitaarsnaar aangeslagen kan worden en een (zachte) lage toon produceert.
 28. Bevestig de ring aan de bovenkant met M3×16 bouten en M3 moeren, met een M3 ring aan elke kant.
 29. Maak de extruderaandrijving vast op de V-plank met twee M3×16 bouten. Gebruik een ring aan beide kanten. Zet de moer aan de buitenkant van de machine.
 30. Beweeg alle glijders naar de bovenkant van de machine.
 31. Doe wat vet op beide kogels van elke effectorstang en zet een kogel op een van de onderste magneten van een glijder, de andere op een magneet van de effector. Let op dat de stangen parallel moeten lopen: de twee stangen van een glijder gaan naar twee verschillende hoeken van de effector.
 32. Leid alle draden langs de zijkant van de V-plank naar het motorblok en duw ze door het gat daarin. Dit gaat makkelijker door de machine weer ondersteboven te zetten. Trek de draden strak langs de V-plank.
 33. Gebruik M3×16 bouten met een ring om de filamentarm op de V-plank te bevestigen. De draden worden hierdoor tegen de plank gehouden. De moeren vallen deels in het plastic; gebruik aan die kant dan ook geen ring.