Minerva

Minerva is een 3D-printer, en nog veel meer. De printkop kan eenvoudig worden verwisseld om er bijvoorbeeld een 3D-microscoop, of een stickersnijder van te maken.

De Zelfmaker produceert, verkoopt en geeft workshops voor het bouwen van Minerva. Uiteraard kan je ook met vragen bij ons terecht.

De machine

De printer heeft een zogenaamde delta-geometrie. Dat wil zeggen dat kop wordt bestuurd door drie glijders die allemaal vertikaal bewegen. De kop zelf zit met stangen aan de glijders vast. Door de glijders op de juiste posities te plaatsen, kan de machine de kop nauwkeurig positioneren.

Het voordeel van deze geometrie is dat alle motors aan het frame vast zitten en dus niet bewegen. Daardoor is de kop heel licht. Dat maakt dat de machine hem heel snel kan bewegen.

Dat betekent wel dat ook de extruder, die het plastic aanvoert, niet op de kop gemonteerd kan zijn. Die zit daarom ook op het frame, en levert met een zogenaamde bowdenbuis (een soort remkabel voor plastic) het materiaal naar de kop toe.

Voor de aansturing zit er niet alleen een microcontroller op (met een AVR, net als bij Arduino), maar ook een mini-computer. Hierdoor kan de machine een krachtige interface leveren via de webbrowser, en hoeft de computer (of telefoon) waarmee de opdracht gegeven is geen contact te blijven houden tijdens het printen.

De software

Minerva wordt geleverd met Franklin. Dat is geschreven door Bas Wijnen. Franklin heeft als doel om de veelzijdigheid van de machine volledig te kunnen benutten. Een paar highlights:

Navigatie

Contact

Taal